2019-07-13 HLER live at Tikkurilan kirjasto, Vantaa, Finland

HLER (Heikki Lindgren & Esa Ruoho)

Event

Event name
HLER-ambientdronelivekeikka
Date
Artists

Venue

Venue name
Tikkurilan kirjasto
Address

Lummetie 4
01300 Vantaa
Finland

Description

Gig type
live

HLER, kahden miehen improvisaatiollinen Ambient-drone -projekti tulee soittamaan Tikkurilan kirjaston musaosastolle täysin improvisoidun kolmen tunnin performanssin osana kirjastotutkiskeluprojektiamme. Lähdemme täydestä hiljaisuudesta, ja etenemme tämän työrupeaman aikana moneen suuntaan, pysyen kuitenkin äänen syvällisenä tutkiskeluna ja kuuntelumusiikkina. Aloitamme 12.00 ja lopetus on 15.00. Jokaisen kirjastoesityksen äänitutkiskelut nauhoitetaan ja julkaistaan myöhemmin kokonaisuutena.

HLER bio:

HLER on yhdistelmä Heikki Lindgrenin ja Esa Ruohon nimikirjaimista ja kuvaakin hyvin tämän ambient drone -duon improvisationaalista luomisprosessia.

Pari vuotta sitten Heikki löysi etsimänsä harvinaislaatuisen Perulaisen syntetisaattorin käytettynä ja alkoi tutustumaan sen sielunelämään. Pian syntetisaattori osoittautuikin paljon mielenkiintoisemmaksi laitteeksi kuin ennalta olisi odottanut. Sen toimintaa ja äänen liikehdintää on välillä melkeimpä mahdotonta arvata etukäteen - sen verran omaa elämäänsä laite elelee. Heikki esitteli laitteen Esalle ja yhdessä he päättivät louhia sen mahdollisuuksia livetilanteessa. Ensimmäisen harjoittelusession aikana muotoutui toimintamalli, jossa molemmilla duon jäsenellä on oma tehtävänsä. Livekeikan alussa Heikki soittaa äänen. Esa nauhoittaa sen tietokoneelleen ja soittaa äänen takaisin erilaisten avaruusmusiikkiin sopivien kaikujen ym. prosessointien läpi. Väärinpäin, oikeinpäin, monta oktaavia alempaa tai ylempää. Pienen osan, koko pitkän äänen tai jotakin aivan muuta. Samalla Heikki on edennyt soittamaan jo jonkin toisenlaisen äänen - tai ehkä jopa samankaltaisen - ja Esan nauhoitus + takaisinsoitto + prosessointi jatkuu kunnes muodostuu tilanne, jossa molemmat kuuntelevat kokoon parsittua äänikollaasia ja ohjailevat omien intuitioidensa pohjalta sitä johonkin suuntaan. Sikäli on täysin oikeutettua mainita, että jokaisella keikalla aloitetaan täysin tyhjältä pohjalta, pysyvinä osina ovat vain HL-> ER ja idea täysin lennosta improvisoidusta ambient-/avaruusmusiikista.

"Olemme aina yllättyneitä suunnista joista yhtäkkiä löydämme itsemme," toteaa duo. "Emme voisi toistaa oikeastaan mitään täysin samanlaisena vaikka yrittäisimmekin. Jo pelkkä virran katkaisu Atomosynth Mochika XL -laitteesta johtaa siihen, että vaikka kaikki nupit olisivat millimetrilleen samoissa asennoissa, tarvitsee laite vain laittaa päälle ja ulos tuleva ääni on jo muuttunut aiemmasta".

Heikki syntetisaattoreineen toimii äänien lähteenä, ja Esa eräänlaisena multiefekti/kaiku/luuppaus/samplaus -koneena, käyttäen sopivaksi toteamiaan ohjelmia ja yhdistellen tyhjiöstä tulevia ääniä, kunnes uusi tila, tilanne tai tunnelma on muodostunut.

"Meille on ollut hyvin palkitsevaa työskennellä duona, koska prosessin ennalta-arvaamattomuus on todella virkistävää ja mikään sessio ei muistuta aiempaa. Yksittäisiä elementtejä voi kokeilla toistaa, mutta ne eivät koskaan toistu samalla tavalla johtuen sekä syntetisaattorin ominaisuuksista että Esan livetilanteessa tekemän prosessoinnin intuitivisuudesta. Koko livetilanteen prosessi pohjaa improvisaatioon ja äänellisiin löydöksiin"

File under: kohinaa, avaruusmusiikkia, naksuntaa, huminaa, drounia, "hei tämähän tuntuu kuin kuuntelisin Avaruusromua -ohjelmaa!", sukellusvene avaruusaseman hangaarissa, "onko kaikki hyvin? pitäskö tän kuulostaa tältä?"

Media

HLER at Tikkurilan Kirjasto