2019-10-12 HLER live at Itäkeskuksen Kirjasto, Helsinki, Finland

HLER ilmiö Festival Live 2019

Event

Event name
HLER-ambientdronelivetapahtuma
Date
Artists

Venue

Venue name
Itäkeskuksen Kirjasto
Address

Turunlinnantie 1
00900 Helsinki
Finland

Description

Gig type
live

Tervetuloa kuuntelemaan Heikki Lindgrenin ja Esa Ruohon ambient- tai avaruusmusiikkia!

HLER on yhdistelmä Heikki Lindgrenin ja Esa Ruohon nimikirjaimista. Nimi kuvaa hyvin ambient drone -duon luomisprosessia.

Esan ja Heikin ensimmäisen harjoittelusession aikana muotoutui edelleen käytössä oleva toimintamalli. Livekeikan alussa Heikki soittaa äänen, jonka Esa nauhoittaa tietokoneelleen. Hän soittaa äänen takaisin erilaisten avaruusmusiikkiin sopivien kaikujen läpi. Väärinpäin, oikeinpäin, monta oktaavia alempaa tai ylempää. Pienen osan, koko pitkän äänen tai jotakin aivan muuta.

Samaan aikaan Heikki soittaa jo toisenlaisen äänen, tai jopa samankaltaisen, ja Esan nauhoituksen takaisinsoitto ja prosessointi jatkuu. Pian molemmat kuuntelevat kokoon parsittua äänivallia ja ohjailevat omien intuitioidensa pohjalta musiikkia johonkin suuntaan. Jokaisella keikalla he aloittavat täysin alusta, jolloin pysyvinä osina ovat vain Heikki ja Esa sekä idea täysin lennosta syntyvästä ambient- tai avaruusmusiikista.

Heikki syntetisaattoreineen toimii äänten lähteenä ja Esa eräänlaisena multiefekti-kaiku-luuppaus-samplaus –koneena. Hän käyttää sopiviksi toteamiaan ohjelmia ja yhdistelee tyhjiöstä tulevia ääniä. Lopuksi uusi tila, tilanne tai tunnelma on muodostunut.

Heikille ja Esalle yhdessä työskentely on hyvin palkitsevaa, koska prosessin ennalta-arvaamattomuus on todella virkistävää. Mikään sessio ei muistuta aiempaa. Yksittäisiä elementtejä voi yrittää toistaa, mutta ne eivät koskaan toistu samalla tavalla. Se johtuu sekä syntetisaattorin ominaisuuksista että Esan prosessoinnin intuitiivisuudesta. Koko livetilanne pohjaa improvisaatioon ja äänellisiin löydöksiin.

Tämän mielenkiintoisen surinakeikan myötä juhlistamme Itäkeskuksen kirjaston 35-vuotissyntymäpäivää. Virallinen synttäripäivä on keskiviikkona 16.10., jolloin on kulunut tasan 35 vuotta siitä, kun Itäkeskuksen kirjasto, tuolloin Puotinharjun sivukirjasto, avattiin.
Tervetuloa fiilistelemään kanssamme!

Media

Eero Pitkänen
HLER Live at Itäkeskus 2019 October 12th
HLER Live at Itäkeskus 2019 October 12th Eero Pitkänen